İlçe Milli Eğitim Müdürü Ercan Gülsuyu yeni sınav sistemini değerlendirdi

523 views

Gölcük İlçe Milli Eğitim Müdürü Ercan Gülsuyu, Milli Eğitim Bakanlığının düzenlemiş olduğu yeni sınav sistemi ile ilgili düşüncelerini ve yeni sınav sistemi ile ilgili bilgi verdi.

Gülsuyu, “Sınavın tek gün içinde olması öğrencilerin gerginliğini azaltacak”

İlçe Milli Eğitim Müdürü Ercan Gülsuyu, “Eski sınav sisteminde Mart ve Haziran diye bir tarih aralığı vardı. Yeni sınav sisteminde böyle bir tarih aralığı olmadığı yok, sınav 1 gün içerisinde 2 oturumda tamamlanacak. Sınav dönem sonunda yapılacak. Sınavın tek aşamada olması öğrenciler üzerinde ki sınav stresini ve gerginliği büyük ölçüde azaltacak ve öğrencilerin umudunu sene sonuna kadar taşıyabilmekte. Eski sistemde barajı geçemeyen veya çok düşük bir puan ile geçen öğrenciler 2. sınav için umutlarını hayallerini sene ortasında tüketmiş olmaktaydı. Bu da okulda ki eğitim öğretimi ciddi bir şekilde olumsuz etkilemekteydi. Sınavın tek aşamalı ve sene sonunda olmasıyla umutlarını sene sonuna kadar devam ettiren öğrenciler okullarında ki eğitimi aktif bir şekilde dahil olacaklardır. Bu yeni sistemde Türkçe ve Matematik derslerinin önemi çok daha artmakta olup, okuduğunu anlamanın ve Temel Matematik bilgisine sahip olmanın özellikle 1. sınavda ki önemi inkar edilemez. Soru sayılarının 2. oturumda branşlar bazında azalmış olması her sorunun değerini çok daha arttırmakta olup, öğrencilerin yanlışları en aza indirgemelerini göstermektedir” dedi.

Sınav bir günde bitecek

Gülsuyu sözlerinin devamında, “YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın yaptığı açıklamaya göre birinci oturum temel yeterlilik testi olacak. İkinci oturum ise Türk Dili ve Edebiyatı, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri sorularından oluşacak. İkinci oturumda adayların lise müfredat bilgisi esas alınacak. 2018-2019 eğitim öğretim yılında yükseköğretime giriş sınavının yeni adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı olarak belirlendi. Türkçe ve Temel Matematik sorularından oluşan Temel Yeterlilik Testi olup, Türkçe ve Temel Matematik soruları geçtiğimiz senelerde olduğu gibi bu sınavda da Milli Eğitim Bakanlığımızın ortak müfredatına dayalı olacaktır. Bütün adayların birinci oturuma girmesi zorunludur. Birinci oturumdan sonra öğle arası verilecektir. Bu ara, adayların temel ihtiyaçlarını karşılayabilmelerinin yanı sıra zihinsel olarak da rahatlamalarını sağlayacaktır.

Birinci oturumun uygulanması ve testlerin ağırlıkları

40 adet Türkçe ve 40 adet Temel Matematik sorularından oluşan Temel Yeterlilik Testi, Cumartesi günü sabah oturumunda gerçekleştirilecektir. Bu sınavın sonucu adayların Temel Yeterlilik Testi Puanını (TYT-Puanı) belirleyecektir.Türkçe ve Temel Matematik testlerinin, Temel Yeterlilik Testi Puanının oluşmasına etkisi eşittir. Yani Temel Yeterlilik Testi Puanında, Türkçe testinin ağırlığı %50, Temel Matematik testinin ağırlığı yüzde 50’dir.

Temel Yeterlilik Testi Puanı 180 ve üzeri olan adaylar ise lisans programlarını tercih etmeye hak kazanacaktır

Bu test, önlisans ve lisans programlarının tercih edebilmesi için yükseköğretime giriş baraj puanlarını belirleyecektir. Bu sene, geçen seneki önlisans ve lisans programlarının tercih edilebilmesi için gerekli baraj puanlarında bir değişikliğe gidilmeyecektir. Adayların bir önlisans programını tercih edebilmeleri için Temel Yeterlilik Testi Puanı’nın (TYT-Puanı) en az 150 olması gereklidir. Temel Yeterlilik Testi Puanı 150’nin altında olan adayların herhangi bir yükseköğretim programını tercih etme hakkı bulunmayacaktır.  Temel Yeterlilik Testi Puanı 180 ve üzeri olan adaylar ise lisans programlarını tercih etmeye hak kazanacaktır. Temel Yeterlilik Testi Puanı 200 ve üzeri olan adayların bu puanları,  istedikleri takdirde bir sonraki yıl için de geçerli olacaktır.

İkinci oturum ve uygulanması

Bu oturumda Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler1, Sosyal Bilimler2, Matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere dört test yer alacak, sorular geçtiğimiz senelerde olduğu gibi bu sınavda da müfredata dayalı olacaktır. Bu kapsam da, Milli Eğitim Bakanlığının müfredatıdır. İkinci oturum, Cumartesi günü öğleden sonra gerçekleştirilecektir. Cumartesi günü öğleden sonra gerçekleştirilecek olan ikinci oturumda, 40 adet Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya ve Tarih 1, 40 adet Sosyal Bilimler (Tarih2, Coğrafya 2, Felsefe Grubu, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi), 40 adet Matematik ve 40 adet Fen Bilimleri sorularından oluşmak üzere dört test yer alacaktır. Oturumların süresi geçmiş yıllardaki uygulamalar ve adaylarımızın sınav stresi yaşamamaları hususları dikkate alınarak belirlenecektir” dedi.