AKV’nin öğretmen ve öğrencileri PISA sınavına hazırlanıyor

296 views

Anadolu Kalkınma Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde okuyan 15 yaşındaki 42 öğrenci 24 Nisan’da ülkemizi PİSA sınavında temsil edecek. Sınava girecek öğrencileri bilgilendirmek amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı İzleme ve Değerlendirme Grup Başkanlığı Şube Müdürü Yunus Ablak,  Kocaeli İl Milli Eğitim Şube Müdürü Hayri Kır, Gölcük İlçe Milli Eğitim Müdürü Ercan Gülsuyu’nun katıldığı bir toplantı gerçekleştirildi.

Milli Eğitim Bakanlığı İzleme ve Değerlendirme Grup Başkanlığı Şube Müdürü Yunus Ablak, toplantıda yaptığı konuşmada, ülkemizin 2000 yılından bu yana PISA projesine dahil olduğunu belirterek son yapılan değerlendirme sınavında Türkiye`nin 72 OECD ülkesi arasında 50. Sırada yer aldığını söyledi. Bu durumun kendilerini üzdüğünü belirten Ablak, hedeflerinin sıralamada daha üst sıralara yükselmek olduğunu vurguladı.

Ablak konuşmasının devamında: “Okulumuzda bu yıl sınava girecek olan öğrencilerimizin motivasyonunu artırmak amacıyla Okul Müdüremiz Aynur Kadiroğlu’nun girişimi ile Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu tarafından 42 adet dizüstü bilgisayar temin edildi. Kendilerine öğrencilerimiz adına teşekkür ediyorum. Değerli öğrencilerimiz bu sınavda sorulacak olan sorular açık uçlu sorular olacak. Aranızdan 42 öğrencimiz bu sınava katılacak. Bizler sizlerin içinizdeki gücün farkındayız. Kendinize güvenmenizi ve heyecan yapmadan sınavlarınızı başarılı bir biçimde tamamlamanızı bekliyoruz.” dedi.

Gülsuyu:” Sizleri hiçbir milletin çocuklarından daha aşağıda görmüyoruz.”

Gölcük İlçe Milli Eğitim Müdürü Ercan Gülsuyu da öğrencilere hitap ederek “Sevgili öğrencilerimiz bizler sizler için buradayız. Sizlere güveniyoruz ve sonuç ne olursa olsun sizleri hiçbir milletin çocuklarından daha aşağıda görmüyoruz. Kendinize güvenin ve önem verin. Bizden istediğiniz bir şey varsa yapmaya hazırız. Bu sınavdan ülke olarak iyi bir sonuç alacağımıza inanıyorum.” dedi.

Dünya genelinde yapılacak olan 2018 PİSA sınavına bu yıl 81 Ülke katılacak. Gölcük’te yapılacak olan sınav 24 Nisan’da AKV Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde gerçekleşecek ve 2002 doğumlu 42 öğrenci bu sınava katılacak.

PİSA nedir?

Açılımı “Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı” olan PISA, OECD (İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) tarafından üçer yıllık dönemler hâlinde, 15 yaş grubundaki öğrencilerin kazanmış oldukları bilgi ve becerileri değerlendiren bir araştırma. PISA’da zorunlu eğitimin sonunda örgün eğitime devam eden 15 yaş grubundaki öğrencilerin; Matematik okuryazarlığı, Fen Bilimleri okuryazarlığı ve Okuma Becerileri konu alanlarının dışında, öğrencilerin motivasyonları, kendileri hakkındaki görüşleri, öğrenme biçimleri, okul ortamları ve aileleri ile ilgili veriler toplanıyor.
PISA araştırmasında kullanılan “okuryazarlık” kavramı, öğrencinin bilgi ve potansiyelini geliştirip topluma daha etkili bir şekilde katılmasını ve katkıda bulunmasını sağlamak için yazılı kaynakları bulma, kullanma, kabul etme ve değerlendirmesi olarak tanımlanıyor.