Hedefimiz Veremsiz Bir Türkiye!

456 views

Anadolu Kalkınma Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde düzenlenen ‘Hedefimiz Veremsiz Bir Türkiye’ adlı seminer bugün gerçekleştirildi. Konferans salonunda yapılan etkinliğe Gölcük Verem Savaş Dispanseri Sorumlu Hekimi Dr. Filiz Adanur katıldı.

‘Her Öksürük Verem Hastalığı Değil Önemli Bir Belirtidir’

“Öksürük bir belirti ama uzun süren ve tedaviyle de geçmeyen insanlarda verem belirtisi olabilir. Toplumu korumanın en iyi yolu, bulaşıcı verem hastalarının erkenden bulunması ve tedavi edilmesidir” diyerek sözlerine başlayan Adanur, verem hastalığı için erken tedavi hususuna dikkat çekti.

Veremle ilgili genel tanı ve belirtileri öğrencilere aktaran Adanur, konuşmasının devamında DGT (Doğrudan gözetimli tedavi) ve PPD/TDT (Tüberkülin) deri testine dair açıklamalarda da bulundu.

Kişinin verem mikrobu ile karşılaşıp karşılaşmadığını öğrenmemizi sağlayan PPD/TDT işlemine dair bilgi veren Adanur, konuşmasının devamında ‘Doğrudan Gözetimli Tedavi’yi slâyt gösterisi ile öğrencilere aktardı. Verem ilaçlarının her gün bir sağlık personeli eşliğinde içilmesi anlamına gelen DGT uygulamasına da ayrıca değinen Adanur, öğrencilere özet bilgiler verdi.

Veremden Korunma Yolları

Verem hastalarının çevresindeki insanları hastalıktan nasıl koruyabiliriz sorusunu öğrencilere yönelten Adanur, vereme yakalanmamak adına uyulması gerekenleri şu şekilde açıklayarak semineri sonlandırdı: “Örneğin, öksürük ve aksırık sonrasında ellerimizi yıkamalıyız. Ortamı sık sık havalandırmalıyız. İlaçları düzenli ve eksiksiz olarak kullanmalıyız. Aksırırken veya öksürürken mutlaka ağzımızı mendille veya kolumuzla kapatmalıyız.”