Önlemini Al Hayatta Kal

265 views

Gölcüklü ilköğretim ve ortaokul öğrencileri deprem sırasında ne yapmaları gerektiğini “Deprem Tırı”nda gerçekleşen eğitimle öğrendi.

Gölcük İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün isteği üzerine Boğaziçi Üniversitesi, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsüne ait  “Gezici Deprem Simülasyon Eğitim Tırı (GEDSET)” ilçemize geldi. Deprem Haftası Etkinlikleri kapsamında gerçekleşen eğitimlerde ilçemizde eğitim gören ilköğretim ve ortaokul öğrencilerine deprem anında ne yapmaları gerektiği uzman eğitmenler tarafından anlatıldı.

Jeofizik Mühendisi Yavuz Güneş ve Kandilli Rasathanesi Eğitim Birimi Eğitmeni Rüya Kocaman tarafından verilen eğitime 24 okuldan 1250 öğrenci katıldı.

Deprem öncesinde almamız gereken önlemler hatırlatıldı

Jeofizik Mühendisi Yavuz Güneş, deprem öncesi almamız gereken önlemler konusunda şunları söyledi: “Öncelikle binalarımızın sağlam yapılması gerekiyor, eşyaların sabitlenmesi ve deprem çantası gibi hazırlıklar da hayati önem taşıyor. Deprem çantasında olması gereken şeyler arasında şunları sıralayabiliriz: su, enerji veren yiyecekler, fener, düdük ve bir miktar para.”

Çöm Kapan Tutun

Öğrencilere 20 saniye süren deprem simülasyonu ile 7,4 şiddetinde bir deprem tatbikatı yaptırıldı. Yavuz Güneş deprem sırasında yapılması gerekenleri anlattı: “ Balkondan, pencereden atlamadan bulunduğumuz odada, alçak mobilyaların yanına iki dizimiz yerde olacak şekilde başımızı koruyoruz ve eşyanın yan tarafında hedef küçültüyoruz. Tavan düşse bile yanımızda kalan ve ‘yaşam boşluğu’ adı verilen alan hayatta kalmamızı sağlıyor.”

Depremden Sonra Bizi Bekleyen İkinci Afet: Yangın

Büyük sarsıntının ardından yaşanabilecek ikinci tehlikeye de dikkat çeken Güneş “Ortamda gaz boruları varsa aydınlatmak için çakmak veya kibrit kullanmıyoruz. Bunların yerini el feneri kullanmamız gerekiyor, aksi taktirde patlama yaşanabilir ve yangın oluşabilir.”dedi.