Uluslararası Gastronomi Federasyonu(UGEF) ve AKV’nin şef adayları bir araya geldi

378 views

Uluslararası Gastronomi Federasyonu(UGEF) yöneticileri Anadolu Kalkınma Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde öğrenim gören  Yiyecek İçecek Hizmetleri alanı öğrencilerini ziyaret ederek deneyimlerini paylaştı.

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alan Şefi Lokman Karafil’in alan öğrencilerine yönelik düzenlediği Kariyer Günü etkinliğine UGEF âdeta çıkarma yaptı. Etkinliğe Uluslararası Gastronomi Federasyonu  Başkanı Mehmet Kaplan’ın yanı sıra  UGEF Kadın Kolları Organizasyon Başkanı Bedriye Keskin,  UGEF Kadın Kolları Başkan Yardımcısı Halime Şahin, UGEF Marmara Bölge Başkanı ve Yalova Aşçılar ve Pastacılar Derneği (YAPAD) Başkanı Hakan Engin ve Geleneksel El Sanatları Kültür Mirasını Koruma Yayma Yaşatma Dernek Başkanı Yasemin Akbulut katıldı.

UGEF Başkanı Mehmet Kaplan, gönlünde mutfak sanatları yatan gençlerle bir araya gelmekten mutluluk duyduğunu belirterek “Sevgili genç meslektaşlarım bizim mesleğimiz bir aşk hikâyesi gibidir. Aşk derecesinde seversek ancak başarılı oluruz. O zamanda önümüzde hiçbir engel duramaz.” dedi.  Kaplan, konuşmasına şöyle devam etti: ” Mutfak öğrenmenin asla bitmediği bir alan. Ama önce kendi Mutfağımızı Türk mutfağını öğrenmeliyiz. Ondan sonra dünyaya açılmalıyız. İnsanlar en zor koşullarda bile öğrenmeye açsa kendini geliştirebiliyor. Bu mesleğe başladığımızda bazı yerlerde ücretsiz bile çalıştık. Sonuçta o şeflerden öğreneceğimiz çok şey vardı. Kariyer ve başarı bazı fedakarlıklar gerektiriyor. İyi bir şef olmanın 5 altın kuralını sizinle paylaşmak istiyorum. 1. Farklılık yaratmak. 2. Heyecanı kaybetmemek 3. Araştırmacı olmak 4. Kişisel gelişime önem vermek 5. Mutlaka yabancı dil öğrenmek. Bunları yaparken de hep daha iyini hedeflemek gerekir.  Mutfak insanın bildiklerini paylaştığı bir alandır, paylaşımcı bir karakteriniz olsun. Ancak misyonlarınız da olsun. Mesleğiniz size statü katacaktır ama adınızı markalaştıracak sizlersiniz. Ezberci olmayın, kibirli ve yüksek egolu olmayın. Paylaşımcı, dürüst ve sabırlı olun ki büyük bir şef olabilesiniz. Ama şunu da unutmayın tüm dünyada sadece 40 masterchef var. Sizler elinizdeki imkanların ve hocalarınızın kıymetini bilin. Bizler de her durumda sizlere destek olalım. Bizim federasyonumuzun 20 yaş altı gençlik kolları var. Bu işe kendini adayacak olanlarınızı orada görmekten mutluluk duyarız. Bu çalışmalar mezun olduktan sonra kariyerinin başlaması anlamında sizlere büyük katkı sunacaktır. Sizlerle bu şekilde bir araya gelmek dışında hocalarımız da onaylarsa birlikte mutfağa girip tabak yapmak isterim. Kendi tariflerim olan soslarımı paylaşmak isterim. Umarım en kısa zamanda bu çalışmayı da planlarız.”

UGEF Başkanı Mehmet Kaplan konuşmasının ardından öğrencilere hikâyesiyle örnek olmak istediğini belirten UGEF Kadın Kolları Başkan Yardımcısı Halime Şahin şunları söyledi: ” Sevgili gençler ben 4 çocuklu bir anne ve yerel bir gazetede muhabir olarak çalışırken benim hayalim yemek yapmak diyerek yola çıkan biriyim. Orta okulu açıktan bitirdikten sonra Akşam lisesinde Mutfak sanatları okumaya başladım. Sonrasında memleketim olan Sinop’a özgü lezzetleri tanıtmaya yöneldim. Pek çok yarışmada ödül aldım ve İstanbul’da Önce Sinop Sofrası adıyla bir işletme açtım. Şimdi ikinci şubemizi açtık. Benim mutfağa olan aşkımdan etkilenen kızımda gastronomi okumayı seçti. Şimdi ikimiz birlikte yarışmalara katılıyoruz. Hayalimin peşinde koştuğum için çok mutluyum. İnsan sevdiği işi yapınca yorulmazmış. Umarım hepiniz hayal ettiğiniz hayatı yaşarsınız.”

Halime Şahin’in ardından öğrencilere seslenen UGEF Marmara Bölge Başkanı ve Yalova Aşçılar ve Pastacılar Derneği (YAPAD) Başkanı Hakan Engin, mesleki örgütlenmenin önemine vurgu yaparak “Gençler bizler bir araya gelerek güçlenen bir ekibiz çünkü mesleğimiz dışarıdan bakınca kolay sanılan bir meslek. Bu sebeple bir kaç yemek yapmayı bilen birileri şef olduğunu iddia edebiliyor. Bu sebeple mesleğimize hepimiz sahip çıkmalıyız. Sizlerde mezun olduğunuzda size katkı sunacak, sizi geliştirecek ve vizyonunuzu genişletecek UGEF gibi meslek örgütleriyle bir araya gelin. Yaptığınız işin hem hakkını verin hem de hakkınızı savunun.”dedi.

Etkinliğin sonunda bir öğrencinin önlüğünüz çok güzel demesi üzerine UGEF Başkanı Mehmet Kaplan, o zaman al senin olsun diyerek şef önlüğünü hediye etti.