Çanakkale Zaferi’nin Özeti: Geldiler, gördüler ve döndüler!

274 views

Anadolu Kalkınma Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından Çanakkale Zaferi’nin 107. yılı anlamlı bir törenle kutlandı.

18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü kapsamında okulumuzda bir dizi etkinlik düzenlendi. 107 yıl önce yaşanan büyük zaferin gururu ve elde edilen askeri başarının yıldönümü bir kez daha hatırlandı. Bu zaferin elde edilmesi sırasında verilen 250 bini aşkın askerimizle birlikte tüm şehitlerimiz de bir kez daha saygı ve rahmetle anıldı.

Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Günün anlam ve önemine yönelik konuşma yapan Tarih Öğretmeni Hatice Canköse konuşmasında şunları dile getirdi: “Biz bugün burada bir daha geri gelmemek üzere savaş meydanına gidenlerin eseri olan, tarihin yazdığı en şerefli kahramanları, Çanakkale Muharebesi’nde verdiğimiz canları ve ayrıca bütün şehitlerimizi hatırlamak üzere toplandık. Bana deseler ki, Çanakkale’yi üç kelimeyle anlatın. Derdim ki; geldiler, gördüler ve döndüler. Evet, geldiler…  Çanakkale’yi, Çanakkale yapan gelenler değil! Çanakkale’yi Çanakkale yapan, gelenleri karşılayan asil ruhtur. O öyle bir ruhtur ki, çelik ve barut: inancın, imanın ve azmin karşısında yenik düşmüştür. O öyle bir ruhtur ki ben esir yaşamaktansa, özgür ölmeyi yeğlerim diyenlerin ruhudur.  Şu an ve hepiniz serbestçe nefes alıyorsanız, ben de bu bayrağın altında özgürce konuşuyorsam unutmayın ki gençler birileri nefesini kaybettiği içindir. Bu duygu ve düşüncelerle bütün şehitlerimizi minnet, şükran ve saygıyla anıyoruz.”

Hatice Canköse’nin konuşmasının ardından Çanakkale’de yazdığımız destanı, İngilizlerin gözünden anlatılan belgesel izlendi. Belgeselde yabancıların gözüyle dahi olsa Türk milletinin  destansı bir zaferini, İngiliz ve Fransız güçlerine Çanakkale’yi dar etmeyi başarmalarını, Çarlık Rusya’nın yıkılmasına yol açacak tarihî sonuçlarını ortaya koydu.

11/A sınıfının hazırlamış olduğu “Çanakkale Destanı” adlı oratoryo ve ardından Teknik 12/A sınıfının hazırlamış olduğu “Çanakkale Geçilmez” adlı piyes ile tören son buldu.