16 Ocak Basın Onur Günü Çoşkuyla Kutlandı

156 views

Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli Mücadelenin ardından yeni devletim rejiminin Cumhuriyet olacağını ilk kez açıkladığı basın toplantısını 16 Ocak 1923’te İzmit’te yapması münasebetiyle  Kocaeli Gazeteciler Cemiyetinin her yıl kutladığı Basın Onur Günü coşkuyla kutlandı.

51 ilden gelen Gazeteciler Cemiyeti Başkanlarının misafir edildiği etkinlikler ilk olarak  İzmit Tren Garında başladı. Kasr-ı Hümayün’de temsili basın toplantısı gerçekleştirildi. Ardından törenin yapılacağı Sabancı Kültür Merkezine geçildi. Törene katılan isimler arasında Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Koceali Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, Kocaeli Gazeteciler Cemiyet Başkanı Çetin Gürol,Türkiye Gazeteciler Federasyon Başkanı Yılmaz Karaca , KOÜ rektörü Sadettin Hülagü, siyasi partilerin il başkanları ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

Vali Güzeloğlu: Cumhuriyetimiz Sonsuza Dek Yaşayacak

Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu törende “Böylesi tarihi bir buluşmanın İzmit’te yaşanmasının gururunu yaşıyoruz. Bu toprakları vatan eyleyen, canlarıyla bu devleti kuran, tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Ülkenin geleceğine kalemiyle hizmet eden ve rahmete kavuşan basın emekçilerimizi de rahmetle anıyorum.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk bu kurtuluş savaşını bu topraklarda yedi düvele karşı verdi. Bu mücadelenin adı da Türkiye Cumhuriyeti oldu. 15 Temmuz’da demokrasimizi, özgürlüklerimizi, tüm değerlerimizi elimizden almaya çalışan hainlerin darbe kalkışması oldu. Ama 15 Temmuz’da tarihimizin ruhuyla, imanıyla meydanlarda durmasıyla cumhuriyetimizin bekası kurtulmuş oldu. 15 Temmuz cumhuriyetin sonsuza kadar yaşayacağının bir ilanıydı. Özgür ve hür bir toplumun bir parçası özgür ve hür basındır. Basın milletin dili, milletin sesi ve beklentisini ifade eder” şeklinde konuştu.

“Cumhuriyet teneffüs ettiğimiz havadan daha önemli bir kazanımdır”

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bize bıraktığı en büyük miras Cumhuriyettir. Bu sıradan yediğimiz bir yemek gibi değil, teneffüs ettiğimiz havadan daha önemli bir kazanımımızdır. O gün o adımları attılar, onuru biz birlikte yaşıyoruz.” diye konuştu.

 “16 Ocak Resmi Günlere Girecek”

Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Çetin Gürol yaptığı konuşmada “Gazi Mustafa Kemal Atatürk 16 Ocak 1923’te Kasr-ı Hümayun’da saatler süren bir toplantı yapmış, bu toplantıda ilk defa Cumhuriyet fikrini ortaya atmıştır. Bu toplantı Atatürk’ün tarihindeki ilk ve tek basın toplantısı olarak tarihe geçmiştir.Bu sebeple 16 Ocak Basın Onur Gününün bizler için 3 büyük önemi vardır. Birincisi Cumhuriyettir. İkincisi basının önemidir. Mustafa Kemal Atatürk Cumhuriyet fikrini basına açması basına verdiği önemi ortaya koymaktadır. Üçüncüsü ise yaşadığımız kent olan Kocaeli’dir. Atatürk’ün bu önemli toplantıyı Kocaeli’de yapması, bu kente duyduğu sevgiyi göstermektedir. Girişimlerimiz sonucunda bu özel gün resmi takvimlerde de yerini alacak. “dedi.

“Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Örnek Alınmalı”

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca  yaptığı konuşmada şunları söyledi. “16 Ocak’lar bizim içinde çok önemli. Ülkemizin şuanda zorlu, kış şartında bile 51 ilden gazeteciler cemiyet başkanı buraya geldikleri için teşekkür ediyorum. Bugün Kocaeli’de olduğu gibi Türkiye Gazeteciler Federasyonu için de önemli. Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nin hakkını vermek lazım. Tüm cemiyetler Kocaeli Gazeteciler Cemiyetini örnek almalı. Türkiye’de basının sorunları ve sorumlulukları var. Ülkemizin birliği beraberliği konusunda dün olduğu gibi bugünde üzerimize düşeni yapmaya devam ediyoruz. 15 Temmuz’da da Türk basını ne kadar vatanperver olduğunu göstermiştir” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği yarışmada dereceye giren gazetecilere ve 40 yılın üzerinde gazetecilik yapanlara plaket verildi. Kayseri’deki patlamada şehit olan onbaşı Abdulsamet Özen’in İzmit’te yerel bir gazetede çaycı olarak görev yapan babası Hüseyin Fehmi Özen’e de plaket verilirken, salonu dolduranlar ayağa kalkarak dakikalarca şehit babasını alkışladı. Koltuklara bırakılan bayrakları kaldıranlar şehit babasını duygulandırırken, “Şehitler ölmez vatan bölünmez” sloganı atıldı.

Törende İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan tarafından, yurdun dört bir yanından gelen Gazeteciler Cemiyet Başkanına bisiklet hediye edildi.