“Herkes Kendi Çabasıyla Kurtulur”

388 views

Anadolu Kalkınma Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesince her yıl düzenlenen “Temel Afet Bilinci” adlı etkinlik bugün gerçekleştirildi. Okulun konferans salonunda gerçekleştirilen etkinliğe Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği (MAG-DER) Eğitim Koordinatörü Hikmet Özduman konuşmacı olarak katıldı. Okullarda deprem alarmı ve tatbikat esnasında izlenecek adımlarla ilgili genel bilgilendirme seminerine çok sayıda öğrenci ve öğretmen katıldı.

“İç Kapıları Kilitlemek Başlı Başına Suç”

Deprem hakkında genel bilgilendirme ile konuşmasına başlayan Özduman, “Deprem bölgesinde asla evlerin iç kapıları kilitlenmemeli, kapı arkasına eşya konulmamalı.” dedi. Deprem anında uyulması gereken belli başlı kurallardan da söz eden Özduman, “Afet konusunda eğitim almak önemli ancak afet anında eğitimli bir insan bile kimseyi kurtaramaz; ilk anda herkes kendi çabasıyla kendisini kurtarır” dedi.

İlimizin de büyük kayıplar verdiği 17 Ağustos Gölcük depremindeki ev, okul ve işyerleri başta olmak üzere binalarda oluşan hasar derecelerine de değinen Özduman, “Dünyamız da bizler gibi canlıdır; değişiklikler yaşar. Örneğin sıkışan bir gazı varsa onu atmak ister. Bu sebeple deprem kaçınılmaz bir doğal afettir. Önemli olan ona hazır olmaktır. Binaların en hassas noktaları merdivenlerdir ve ince yapılı olduklarından ilk olarak onlar çöker. Ayrıca temeli zayıf olan binalar daha çok zarar görür.” dedi.

Depremden en az hasarla kurtulmak için yoğun çalışmalar yapıldığını, tedbirler alındığını belirten Özduman, özellikle deprem konusunda ebeveyn bilgisine dikkat çekti. “Deprem, yetişkin insanlar üzerinde çocuklara oranla psikolojik olarak daha yıkıcıdır. Korku ve panik anında pencereden atlama eğilimi oluşturur. Çocuklar anlama yetisi açısından deprem anında anne babaya göre daha sakindir”. diyen Özduman, sözlerine deprem anında alınacak kararların son derece hızlı olması gerektiğini söyleyerek devam etti.

“Deprem Bölgesi Olduğumuz Hâlde Eğitim Yetersiz”

Temeli zayıf, çok katlı binaların ilimizde fazla olduğunu söyleyen Özduman, deprem bölgesinde yaşamamıza rağmen aldığımız eğitimin yetersiz oluşuna dikkat çekti. Özellikle ev dekorasyonunda kullandığımız dolap, yatak, ranzanın konumlandırılışının yanlış olduğunu belirtti. Özduman, “Duvarlara dolap monte etmek çare değil tedbirdir. Özellikle ranza kullanımı odada üst üste değil yan yana olmalıdır.” dedi.

Afet öncesi en çok dile getirilen deprem çantasının son derece önem teşkil ettiğini belirten Özduman, hazırlık ve önlem konularında anne ve babanın ilk bilgilendirici olması gerektiğini söyledi. Bunun yanı sıra özellikle okullarda uygulanan deprem tatbikatlarının işlerlik kazanması gerektiğini ifade ederken “Okulların uygulaması gereken acil durum planları olmalı ve bu planlar üzerinde çalışmalar yapılmalı.” dedi. Son olarak okullarda depremin etkisinin en az hasara indirgenebileceği “Çömel-Kapan-Tutun” adlı tekniğe dair de bilgiler verdi. “Temel Afet Bilinci” adlı etkinlik öğrencilerin konuşmacıya konu hakkındaki soru ve cevaplarıyla sona erdi.