AKV’de Aşure Geleneği

492 views

Gölcük Anadolu Kalkınma Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yiyecek
İçecek Hizmetleri Alanı öğrencilerinin yaptığı aşure öğretmenlere dağıtıldı.

11/G sınıfı öğrencileri ve Yiyecek İçecek Hizmetleri öğretmenleri Ahmet Oğuz
Mucuk ve Lokman Karafil’in eşliğinde hazırlanan aşure yapımı 2 saat sürdü.
Aşure hazırlandıktan sonra öğrenciler tarafından öğretmenler odasında tüm
öğretmenlere ikram edildi.Aşure tüm öğretmenlerin beğenisini kazandı.

Aşure geleneği Nedir?

Aşure; buğday, fasulye, nohut, kayısı, incir gibi bakliyat ve yemişlerin birlikte kaynatılması ile hazırlanan yiyeceğe denir. Bu yiyeceğin Hicri takvime göre Muharrem ayında pişirilmesi ve dağıtılması etrafında oluşan uygulamalara ise aşure geleneği adı verilir. Aşure geleneğini uygulayan toplulukların bu güne yükledikleri anlama göre aşurenin içine konan malzeme, yapılış tarihi ve amacı değişiklik gösterir.

Aşure ayı olarak bilinen Muharrem’de gerçekleştiğine inanılan olaylara ilişkin birçok rivayet vardır. Bunlardan en yaygın olarak bilinenler; Nuh’un gemisinin karaya oturması, Hz. Adem’in tövbesinin bu günde kabul edilmesi, Hz. İbrahim’in ateşten kurtulmasıdır. Muharrem ayının 10. gününde aşure, yaygın olarak Hz. Muhammed’in torunu Hz. Hüseyin’in Kerbela’da şehit edilişini anmak için yapılmaktadır.

Aşure, bu geleneği uygulayan topluluklara göre çeşidi ve sayısı değişse de içine konan malzemenin çokluğu ile ün yapmış bir yiyecektir ve genel olarak kabuğu alınmış buğday ile birlikte, fasulye, nohut, kayısı, ceviz, üzüm, incir gibi bakliyat ve yemişlerin uzun süre kaynatılmasıyla pişirilir.

Anadolu’nun hemen her yerinde bilinen ve hala uygulanan aşure geleneği günümüzde köy ve kasabalar yanında büyükşehirlerde de devam ettirilen bir gelenek haline gelmiştir.