Kim Korkar Lösemiden?

288 views

2-8 Kasım tarihleri arasında gerçekleşen Lösemili Çocuklar Haftası kapsamında Anadolu Kalkınma Vakfı Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesinde hastalığa karşı bilinçlendirme etkinliği gerçekleştirildi.

Okulun konferans salonunda yapılan etkinliğe İngilizce öğretmeni Hülya Erdem, Emekli Müzik Öğretmeni Nermin Uludağ’ın yanı sıra birçok öğretmen ve öğrenci katıldı.

Etkinlik İngilizce Öğretmeni Hülya Erdem’in açılış konuşmasıyla başladı. Erdem konuşmasında şunları söyledi: “Lösemi, bir kan hastalığı kanın yapım yeri kemik iliğidir. İliğin içerisindeki kök hücreler kendilerine benzer hücre oluşturur. Bu hücrelerdeki bozukluklar hastalığa sebep olabilirler. Çevresel etkenlerde hastalığın çıkışında büyük rol oynar. En çok 2-6 yaş aralığında görülür.Türkiye’de her yıl 1000-1500 yeni lösemili çocuk hasta çıkmaktadır.”

Erdem, hastalığın belirtilerini de açıklayarak, “Ateş, halsizlik, kilo kaybı, nedensiz burun ve cep alt kanamaları , kansızlık lef bezlerinde büyüme ve karaciğer dalak büyümesi lösemili çocukların hastalığa yakalanma belirtilerinden bazılarıdır.” dedi.

Etkinliğin devamında  emekli öğretmen Nermin Uludağ oğlunun yaşamış olduğu kanser sürecini anlatarak, fast food gibi yiyeceklerin tüketilmesinin sağlığa zararlı olduğunu ve bu yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini belirtti.