İhlas Haber Ajansı Kocaeli Bölge Müdürü Refik Fidan gazetecilik öğrencileri ile buluştu

127 views

AKV Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde birincisi düzenlenen bahar şenlikleri kapsamında İHA Kocaeli Bölge Müdürü Refik Fidan Gazetecilik bölümü öğrencileri ile bir araya geldi.

20 yıl gibi uzun bir süredir İhlas Haber Ajansı’nda görev yapan Fidan, öğrencilerle yapmış olduğu söyleşide gazetecilik mesleğinin birçok artısının olduğunu fakat bunun beraberinde birçok zorluğunun da bulunduğunun altını çizdi. Gazetecilik mesleğini seçen kişilerin her zaman her koşulda hazır olması gerektiğini bu sebeple gazeteciliğin diğer meslek kollarından ayrı bir iş disiplinine sahip olduğunu belirtti.

Refik Fidan, gazetecilik bölümü öğrencilerinin hazırlamış olduğu Lonca Gazetesi’ni değerlendirerek teorik ve pratik çalışmanın öneminden bahsederek “Gazetenizi ve web sitenizi inceledim ve çok beğendim. Bu anlamda öğretmenlerinizi de sizleri de tebrik ediyorum. Ben bir nevi alaylı sayılırım. Bu mesleği kendi çabamla öğrendim diyebilirim. Ancak sizlerin daha genç yaşta aldığını eğitimle sahip olduğunuz imkânların ne kadar önemli olduğunu bilmenizi isterim. Gazetecilik ya da muhabirlik biraz yüzmeyi bilmeyen birini kontrollü bir şekilde denize bırakmak gibi bir şey. Yani haber malzemesi toplamak ve bunu bir metin haline getirmek kişisel çabayla gelişen beceriler. O nedenle sürekli yazmaya çalışın, yazılan haberleri okuyun ve onlara benzer yazmaya çalışın. Haber fotoğrafı ya da görüntülere hep nasıl çekilmiş acaba diye bakın. Ancak böyle kendinizi geliştirebilirsiniz.” dedi.

İHA’nın Kocaeli bölgesindeki örgütlenmesinden ve çalışma yapısından da bahseden Fidan Şunları söyledi: “Bizim müdürlüğümüze bağlı muhabir, kameraman ve ekip sorumluları yanında pek çok kaşeli muhabirimiz mevcut. Bu muhabirler yerel gazetelerde çalışan arkadaşlarımız. İHA olarak bu muhabirlerle anlaşmalı olarak çalışıyoruz. Hatta üniversite öğrencisi arkadaşlarımızla da çalışıyoruz yazdıkları haber başına ücret alan bu kaşeli muhabirler ajans haberciliği deneyimi de kazanmış oluyor. Bu konularda öğretmenlerimizle görüşüp bu alanda ilerleyecek olanlarınız varsa onlara da bu imkânı sağlamak isteriz.”

Refik Fidan meslek hayatı boyunca yaşadığı ilginç deneyimleri paylaştıktan sonra söyleşi sona erdi.