Her Bağış Yeni Bir Hayattır!

565 views
Gölcük İlçe Sağlık Müdürlüğünün görevlendirdiği Doktor Utku Gemici ve Organ Bağışı Birim Sorumlusu Emine Canlı, 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası münasebetiyle AKV Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerine bir sunum gerçekleştirdi.

Müdür Yardımcısı Muharrem Demircan, Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Arzu Yıldırım ve Biyoloji Öğretmeni Bahar Bekar’ın organize ettiği buluşmada Doktor Utku Gemici konuşmasına organ bağışı hakkında bilgi vererek başladı. Gemici “Organ bağışı, kişi hayatta iken serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir.” dedi.

Sözlerine organ bağışının önemiyle devam eden Gemici, konuşmasını şu başlıklar altında sürdürdü:

Kimler organ bağışında bulunabilir? 1979 tarihi ve 2238 sayılı yasa gereği; 18 yaş ve üzeri akli dengesi yerinde olan herkes organ bağışı yapabilir.

Organ bağışı nasıl yapılır? İki tanıkla birlikte ölümünüz halinde organlarınızı bağışladığınızı belirten bağış formunu doldurarak imzalamanızla organ bağışı yapılmış olur. Organlarınızı bağışladığınızı yakınlarınızın bilmesi ve bağış kartınızın yanınızda olması ölümünüz halinde organ bağışlama isteğinizin yerine getirilmesini sağlayacaktır.

Organ nakli nedir? Vücutta görevini yapamayan bir organın yerine yeni bir organın nakledilmesidir. Bu da canlı bir vericiden veya beyin ölümü gelişmiş ve organları bağışlanmış kişiden alının sağlam ve aynı görevi üstlenecek bir organın alınmasıyla olmaktadır.

Beyin ölümü nedir? Yoğun bakımda tedavisi devam eden hastanın, bitkisel hayat ve komadan farklı olarak, beyin işlevlerinin geri dönüşümsüz olarak kaybolmasıdır. Bu kişiler artık tıbben ölüdürler ve bir daha hayata dönmeleri mümkün değildir.

Alınan organlar kimlere nakledilecektir? Bağışlanan organlar Sağlık Bakanlığı’nın Ulusal koordinasyon sistemi aracılığı ile; ülkemizde tıbben acil ve doku uyumuna göre en uygun alıcıya ırk, cinsiyet, zengin, fakir vb. ayrımı yapılmaksızın nakledilir.

Edebiyat Öğretmeni Çiğdem Arslan Tüm Organlarını Bağışladı

Doktor Utku Gemici, konuşmasının ardından öğrencilerinin sorularını yanıtladı. Programın sonunda okulumuz edebiyat öğretmenlerinden Çiğdem Arslan duyarlılık göstererek öldükten sonra organlarının bağışlanması talebinde bulundu.