Hayatımız Çocuklarımız

376 views

Anadolu Kalkınma Vakfı Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesinde her yıl 2-8 Kasım tarihleri arasında gerçekleşen Lösemili Çocuklar Haftası etkinliği bugün gerçekleşti. Okulun konferans salonunda yapılan etkinliğe İngilizce Öğretmeni Hülya Erdem, Matematik Öğretmeni Keriman Uçar’ın yanı sıra okul öğretmenleri ve birçok öğrenci katıldı.

Konuşmasına Lösemili Çocuklar Vakfı(LÖSEV)’nın tarihçesini öğrencilere aktararak başlayan Erdem, ”LÖSEV 8 Kasım 1998 yılında Ankara’da kurulmuştur. Tüm Türkiye’deki lösemili ve kanserli çocuklara ücretsiz tedavi, eğitim ile maddi ve sosyal destekler sağlayan bir vakıftır. LÖSEV bünyesinde Çocuk ve Yetişkin Hastanesi(LÖSANTE), LÖSEV Köyü, LSV Koleji ve LSV Dükkân kuruluşları mevcuttur.” şeklinde konuştu.

Lösemi Bulaşıcı Değildir

Lösemili çocukların dışlanma sebeplerinden birkaçını belirten Erdem, “Lösemili çocukların toplumdan dışlanma sebebi maske takmalarıdır. Bu yüzden bazı insanlar maske taktıkları için bulaşıcı bir hastalık olabileceğini düşünüyor. Oysa maske takmalarının asıl sebebi sadece kendilerini korumak” dedi. Konuşmasının devamında lösemili çocukların çok ağır tedavi şartları olduğunu da belirten Erdem, sözlerine hastalıkla mücadele eden çocukların bağışıklık sistemlerinin dışarıdan gelebilecek her türlü etkenden zarar gördüklerini söyleyerek devam etti.

“Tedavi süreçleri çok ağır şartlarda geçiyor. Bağışıklık sistemlerinin de düşük olması hastalığın seyri açısından son derece önemli. Sağlıklı bir insanın ayakta atlatacağı küçük hastalıklar onlar için çok ağır hastalıklardır, bir nezleden bile ölebilirler” diyen Erdem, konuşmasına löseminin belirtileri, nedenleri,  tedavisi ve kemik iliği nakli konularına değinerek devam etti.

Lösemi Onları Bizden Almasın

Löseminin önlenebilen ve tedavisinin çok pahalı bir hastalık olduğunu söyleyen Erdem, sözlerini bu hastalıktan korunmak adına yapılması gerekenleri söyleyerek sürdürdü.  Konferansın devamında LÖSEV Kurucusu ve Başkanı Pediatrik Hematolog & Onkolog Dr. Üstün Ezer’in de konuşmasına da yer verilen etkinlik şu sözlerle sürdürüldü: “Tek bir gülümsemeleri dünyalara değer. Onlar bizim çocuklarımız. Lösemi onları bizden almasın. Onlar bizden sadece sevgi ve ilgi bekliyor.”

Son olarak söz alan okulumuz Matematik Öğretmeni Keriman Uçar, lösemililer için oyuncak yapılabileceğini ve onların ziyaret edilebileceğini de belirtti. “Onlar için herkes elinden geleni yapabilmelidir. Aileler kurban bağışlarını LÖSEV’e bağışlayabilir. Parası olmadığı için hiçbir çocuk ölmemeli” diyen Uçar, bu sözleriyle etkinliği noktaladı.