Cahit Zarifoğlu’nun Hikayeleri Atatürk Ortaokulunda Tiyatroya Dönüştü    

428 views

Cahit Zarifoğlu’nun çocuklar için yazmış olduğu Küçük Şehzade, Motorlu Kuş ve Kuşların Dili hikâyeleri sahnede canlandırılıyor.

Değirmendere Atatürk Ortaokulunda sahnelenen oyunlar öğrenciler tarafından büyük bir ilgiyle izlendi.

Maskotların Eşsiz Görselliği

Oyunda, birbirinden ilgi çekici dokuz kuş maskotu kullanıldı. Hüdhüd kuşundan Bülbül’e, Kartal’dan Kırlangıç’a gerçeğe yakın maskot görsellerinin kullanıldığı oyunda, dekor olarak sahnede Cahit Zarifoğlu’nun odası ve yazılarının hayata geçtiği dev bir kitap bulunuyor. Vedat Oyuryüz tarafından sahne tasarımının gerçekleştirildiği oyunu Volkan Taha Şeker yazıp yönetti. Oyuncular ise Gürcan Ali Gül, Esma Yavuz, Ozan Baraç, Yusuf Ayar, Recep Günay, Burhan Yelboğa’dan oluşuyor.

Zarifoğlu Kitaplarından Hikâyeler

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan Edeb-i Hayat Okumaları kapsamında, binlerce öğrenciye,yazar Cahit Zarifoğlu’nun kitapları dağıtıldı. Kitapları okuyan öğrencileri bir de sürpriz bekliyordu. Kendi okul sahnelerinde yazarın hikâyelerinden derlenen “Anlatınca Hayatını Zarifoğlu, Yolumuz Hikâye Doldu” adlı oyun sahnelenmeye başlandı. Mavi Kumpanya tarafından hazırlanan oyunda Yedi Güzel Adam’ın hayatlarına atıfta bulunuluyor. Yedi Güzel Adam’ın tamamını öğrencilere tanıtma gayesiyle yola çıkılan çalışmada Zarifoğlu’nun sırasıyla Küçük Şehzade, Motorlu Kuş ve Kuşların Dili hikâyeleri sahnede canlandırılıyor. Küçük Şehzade, babasının padişahlığı ile övünüp daha sonra mahcup olan bir şehzadenin bilgelik yolundaki dönüşünü anlatılıyor. Motorlu kuş ise gündelik yaşamda çocuklarımızın teknoloji bağımlılığı karşısında daha dikkatli davranmaları gerektiğini anlatırken, “yabancı” ve “aile” kavramları üzerinde düşünülmesini sağlıyor. Kuşların Dili’nde ise âlemleri aşıp hakikate ulaşan türlü kuşların hikâyelerine yer veriliyor.